googlef507e5cbf0ca33a0.html

Daidalos og labyrinten

06.07.2018

Har ungene Daidalosdilla? Hvorfor ikke bygge videre på det? I boka «Religion i skolen» (2018) drøfter Sissel Undheim om populærkultur og døde religioner kan vekke liv i religionsfaget. Her er en skisse til tilnærmingsmåte i praksis. Hovedmålgruppe er barn mellom fire og åtte år, men antagelig kan filmen vekke interessen til både noe yngre og noe eldre barn. 


Opplegget tar utgangspunkt i samtaler jeg har hatt med egne barn på 5 og 6 ½ år. Ungene har i lengre tid vært lidenskapelig opptatt av NRK supers program «Labyrint». Her møter vi den sprø professoren Daidalos som inviterer barn til å konkurrere i labyrinten sin. Og i labyrintens ganger lusker den skumle Taurus. «Visste dere at det er fortellinger om en oppfinner som heter Daidalos som er mange tusen år gamle?», spurte jeg ungene en kveld. Og dermed tok vi steget inn i gresk mytologi. I videoen gjenforteller jeg myten om Daidalos, fritt tilpasset slik gjerne myter beveger seg.

Fortellingen kan være en god inngang til gresk mytologi, eller til andre fortellinger om stjernebilder fra ulike mytologier. Kanskje blir det en inngang til å sammenlikne religion i samfunnet, før og nå? Fortellingen kan være en inngang til å drøfte hva det vil si å være modig, eller være en helt, eller til å snakke om kjærlighet og vennskap. Den kan brukes som et utgangspunkt til å drøfte problemløsning, til å reflektere over om nye oppfinnelser alltid er et fremskritt, eller til å fantasere om hva slags oppfinnelser en selv har lyst til å lage.  Det finnes dessuten en rekke kunstbilder, statuer og andre illustrasjoner av fortellingen, så kanskje det kan være utgangspunkt for litt kunsthistorisk googlemoro. Eller kanskje ungene vil lage sine egne illustrasjoner.  Eller blir de kanskje opptatt av noe helt annet? Som voksen kan man uansett argumentere for å ha drevet litt dannelse og gjort barna oppmerksomme på en dose kulturarv. Det er vel alltid positivt, uavhengig av om det er i klasserommet, barnehagen eller hjemme. 

Fikk du lyst til å lage film selv eller sammen med elevene eller barnehageungene dine? Som nyfrelst digital amatør har jeg laget en kort innføring for de av dere som tror dette er mer komplisert enn det er.